Hoe maak je een puppy zindelijk?

Een zindelijke pup

Het zindelijk maken van een pup vraagt geduld, tijd en consistentie. De blaas en sluitspier van pups zijn nog niet volledig ontwikkeld op een leeftijd van 8 weken. Daardoor kunnen ze hun plas nog niet lang ophouden. Wanneer ze eenmaal moeten, moet er ook echt direct geplast worden. Het is daarom belangrijk om regelmatig naar buiten te gaan en goed te letten op de signalen die je pup geeft. Lees hier hoe je een pup het beste zindelijk kunt maken.

Plasmomenten voor een puppy.

Hoe maak je een pup zindelijk? Neem hem in ieder geval direct na het slapen, eten en spelen mee naar buiten. Dit kan op de arm of aan de lijn. Zorg dat je een vaste plek aanleert waar hij/zij de behoeftes kan doen. Dit kan zijn in de tuin, maar ook op een grasstrook. Ga stilstaan en wacht rustig af totdat hij/zij poept en/of plast en beloon dit met je stem en aandacht en eventueel kleine voertjes. Door iedere keer deze routine te herhalen, zal je hond leren dat het de bedoeling is om hier zijn/haar behoefte te doen.

Plassen in het donker.

In het donker kunnen pups onzeker zijn en daarom zal de tuin het snelst als een veilig plek aanvoelen. Heb je geen tuin? Zoek dan een prikkelarme plek uit waarnaar je je pup op de arm mee naartoe neemt. Teveel omgevingsprikkels kunnen ervoor zorgen dat je pup zich niet veilig genoeg voelt om te poepen en plassen of zorgen voor teveel afleiding, zodat hij/zij dit vergeet.

Poepen/plassen op commando zetten.

Het is mogelijk om het plassen en poepen op commando te zetten. Hierbij is timing erg belangrijk. Doe je dit aan het begin, dan kan het zijn dat je pup door de afleiding abrupt stop met poepen of plassen. Wacht daarom totdat je pup bijna klaar is met poepen of plassen, zodat de activiteit aan het woord wordt gekoppeld.

Op welke signalen moet je letten?

Veel pups geven signalen wanneer ze hun behoefte moeten doen. Welke signalen dat zijn, dat verschilt per pup. Het is daarom belangrijk dat je deze gaat proberen te herkennen. Voorkomende signalen zijn o.a. onrustig zijn, piepen, bijten, blaffen, ronddraaien, overdreven snuffelen aan de grond of met de neus tegen je aan duwen.

Zindelijkheid in de nacht.

Omdat pups aan het begin vaak ook nog ’s nachts moeten plassen en het alleen blijven opgebouwd moet worden, is het verstandig om aan het begin je pup mee te nemen naar je slaapkamer of zelf beneden te slapen. Zo kun je ook snel reageren wanneer je hem/haar hoort. Je kunt dan eerst even je stem laten horen of je hond tegen of in de bench steken. Blijft je pup onrustig, dan is het verstandig om even naar buiten te gaan.
Je kunt je pup de eerste weken leren om steeds wat later te poepen/plassen. Als je weet hoelaat je pup er ’s nachts uit moet, zet je de wekker een kwartier voor die tijd en ga je samen met hem/haar naar buiten. Iedere 2-3 dagen zet je de wekker een kwartier later, totdat je pup zover is om de nachten door te slapen.

Onzindelijkheid bestraffen?

Het is volkomen normaal dat je pup weleens een ongelukje heeft in huis. Straf dit nooit, dit werkt averechts en kan angst en verwarring veroorzaken.

Hulp of advies nodig?

Wil je graag individuele begeleiding bij de opvoeding en training van je pup? Klik dan hier voor meer informatie over het puppytraject.

Dit wil je misschien ook lezen:

De meeste puppyeigenaren doen het volop: gewenst gedrag belonen met koekjes. Je pup leert hierdoor dat het uitvoeren van bepaald gedrag een positief gevolg heeft en dit zal het gedrag [...]

Veelgehoorde uitspraken van eigenaren zijn: ‘hij wil alleen maar spelen’, ‘ze regelen het zelf wel’ of ‘hij doet niets hoor’. In deze blog lees je hoe je leuk spel tussen [...]

Wat is nu precies het nut van mentale uitdaging voor een hond? Honden hier hebben, net zoals wij mensen, baat bij. Het werkt stress verlagend, houdt het brein gezond en [...]